3.600 wetenschappers pleiten voor drastische hervorming GLB

Met tien actiepunten roepen meer dan 3.600 internationale wetenschappers Europa op om het GLB-voorstel voor na 2020 drastisch te verbeteren ten behoeve van het milieu, klimaatmitigatie en voedselzekerheid. Volgens de wetenschappers faalt het voorstel om de schade aan milieu en natuur te herstellen. Dat schrijven ze 9 maart in een position paper.

Zorgen om verder verlies biodiversiteit
Het GLB leidt tot directe verliezen aan biodiversiteit, klimaatverandering en landdegradatie, schrijven de wetenschappers. Hoewel het GLB-voorstel mogelijkheden biedt voor meer duurzaamheid geeft het lidstaten ook de ruimte om weinig ambitie te tonen. Daarbij constateren de wetenschappers ‘pogingen om de milieu-ambitie verder af te zwakken’. Ook maken zij zich zorgen over de hectare-gekoppelde directe betalingen, waaraan geen milieueisen worden gesteld. Ondertussen wordt het budget voor plattelandsontwikkeling gekort.

Volgens principes van duurzaamheid
De wetenschappers roepen Europa met het tienpuntenplan op gebruik te maken van wetenschappelijke kennis en de ervaringen met GLB-hervormingen uit het verleden om ‘politiek falen en een verdere ineffectieve besteding van belastinggeld’ te voorkomen. Het hele GLB zou in lijn moeten zijn met de principes van duurzaamheid, multifunctionaliteit en publieke betalingen voor publieke diensten. Zij vinden dat 40% van het EU-budget besteed moet worden aan publieke goederen en diensten. Ook pleiten ze voor voldoende ondersteuning van effectieve maatregelen voor klimaatmitigatie en behoud van biodiversiteit. Tien procent van het landbouwareaal zou besteed moeten worden aan natuurlijke habitats zoals hagen, bloemstroken of vijvers. Ook pleiten ze voor monitoring en handhaving.

Het document is opgesteld door 21 ecologen, economen en landbouwwetenschappers en onderschreven door nog eens 3.600 wetenschappers. Lees hier het position paper (pdf).

Bron: ARC2020.eu en Vilt.be & toekomstglb.nl

Neem contact met ons op

Heb je vragen? Stuur ons dan een e-mail bericht:

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×