Pleidooi voor groene hervorming GLB

Zes Europese natuurorganisaties dringen in een open brief aan de Europese Commissie en het Europees parlement aan op een stevige hervorming van het Europese landbouwbeleid. Het huidige beleid zorgt voor een sterke achteruitgang van de ‘wilde’ fauna, stellen de organisaties.

De brief is ondertekend door European Ornithologists Union, de European Mammal Foundation, de Societas Europaea Herpetologica, de Societas Europaea Lepidopterologica, European Bird Census Council en Butterfly Conservation Europe, waar ook de Nederlandse Vlinderstichting deel van uit maakt.

Het GLB van de EU moet dringend worden herzien om een einde te maken aan de intensivering van de landbouw. Want die leidt tot een sterke achteruitgang van dieren in het wild, schrijven de zes organisaties, die zo’n 2500 deskundigen vertegenwoordigen.

Biodiversiteit gaat achteruit

Volgens de huidige regels worden boeren beloond voor het land dat ze bewerken en kunnen ze aanvullende subsidies krijgen voor maatregelen om het milieu te beschermen en de flora en fauna te behouden. Toch gaat de biodiversiteit nog steeds hard achteruit. De natuurorganisaties omschrijven het Europese platteland als een groene woestijn met erg weinig dier- en plantensoorten.

Niet effectief

Bij vlinders is al jaren sprake van een scherpe achteruitgang van de soorten van graslanden en heiden. Veel wetenschappelijke publicaties tonen aan dat land- en bosbouwpraktijken tot de belangrijkste oorzaken van deze achteruitgang behoren. “De vergroeningsmaatregelen in het GLB zijn grotendeels niet effectief voor het behoud of herstel van de biodiversiteit en worden slecht gecontroleerd”, schrijven de organisaties.

Onvoldoende budget

“De huidige agromilieuprogramma’s zijn onvoldoende gefinancierd en er onvoldoende op gericht om de omvang van de schade aan de biodiversiteit van landbouwgrond te compenseren.” Voorgestelde veranderingen die meer nadruk leggen op dergelijke maatregelen zijn nog steeds onvoldoende, vinden de experts.

Zij pleiten voor een fundamentele hervorming die kleinere agrarische bedrijven ondersteunt die duurzame methoden gebruiken, gericht op behoud van de biodiversiteit. Harriet Bradley, de EU-beleidsmedewerker van BirdLife Europe zegt: “Als het GLB niet fundamenteel wordt hervormd dan zijn de Europese ‘Green Deal’-beloften over biodiversiteit en klimaat slechts lege woorden.”

Meer informatie: open brief van de zes organisaties

Bron: www.toekomstglb.nl

Neem contact met ons op

Heb je vragen? Stuur ons dan een e-mail bericht:

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×